Karipap Panas

KARIPAP DAGING

 Inti Daging

Bahan-bahan:
  • 3 biji kentang dipotong dadu.
  • 200g daging cincang
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 1 labu bawang besar dipotong dadu
  • 5 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih -ditumbuk
  • 1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk
  • 1 sudu besar udang kering-ditumbuk
  • Setangkai daun sup }dihiris
  • Sedikit gula & garam
    
 Cara membuat inti:
  • Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.
  • Masukkan daging dan kentang. Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.
  • Sebelum diangkat masukkan daun sup.
    
 Bahan-bahan untuk pastri:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar majerin
  • air  untuk menguli.} lebih kurang 1/4 cawan atau secukupnya
  • secubit garam masukkan ke dalam air
    
 Cara membuat kulit karipap:
  • Masukkan majerin ke dalam tepung. Ramas tepung & majerin hingga rata. Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh. Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
  • Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.  
  •  
  • Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup

1 comment:

mama sara nur @ Cik Nor said...

salam kenal dan follow ye
kita petang td baru wat karipap jg he he request dari anak2